glad_you_are_neurotic

Copyright Peter Kelly Studios / http://www.flickr.com/photos/peterkellystudios/

Tim Ferriss is een bekende in de wereld van efficiëntie en productiviteits- tips en hoe je met weinig inspanning een gezond inkomen kunt verwerven waar je prima van kunt leven. Hij kwam in mijn leven dank zij het boek Een werkweek van 4 uur. Af en aan volg ik hem in zijn boeken en op zijn weblog. Zijn artikelen zijn interessant, soms stof tot nadenken en een enkele keer een dieper kijkje in zijn leven. Zoals vandaag in zijn weblog post “Productivity tips” for the Neurotic, Manic-Depressive and Crazy (Like Me) 

Hij begint met een quote van Neil Gaiman,. een andere favoriet van mij.

“The moment that you feel that, just possibly, you’re walking down the street naked, exposing too much of your heart and your mind and what exists on the inside, showing too much of yourself. That’s the moment you may be starting to get it right.”
– Neil Gaiman
University of the Arts Commencement Speech

Vervolgens begint Ferriss met een recent voorbeeld in zijn leven over hoe hij zelf moeite heeft met de dingen die in zijn leven gebeuren. Hij verwijst naar de gevaarlijke mythe dat succesvolle personen worden gezien als super helden. Mensen vergeten wel eens dat succesvol zijn soms ook betekend dat je wel eens vol twijfels zit of in een depressie kunt raken. Hij noemt een aantal van dergelijke gebeurtenissen op in zijn recente verleden. Maar laat dat direct volgen door een aantal van zijn successen.  Successen waar mensen zoals jij en ik alleen maar over kunnen dromen terwijl de problemen ons erg bekend voorkomen.

Ben ik jaloers? Soms wel. Maar we moeten zelf zien wat we van het leven kunnen maken. De tips die Ferriss vervolgens opnoemt zou een ieder kunnen bedenken. Wat belangrijker is dat je die punten er uit pakt die je aanspreekt en ze dan ook doen. Maak ze tot een gewoonte. Hoe je een gewoonte kunt omvormen kun je bijvoorbeeld lezen op ZenHabits. Voor mij is een belangrijke om niet te veel te willen doen in een dag en dan vervolgens gefrustreerd raken aan het end doordat je, in jouw ogen, veel te weinig hebt gedaan.

Zijn tip:

  • Kies 3  tot maximaal 5 dingen uit waar je moeite mee hebt, die je uit je comfort zone halen.
  • Schrijf van elke ding op of je aan het einde van de dag tevreden zou zijn wanneer je alleen datgene zou doen die dag.
  • Kijk ook of het afronden van dat ene punt de andere punten minder belangrijk maken of eenvoudiger te doen.
  • Blokkeer vervolgens een aantal aaneengesloten uren op een dag waarin je je alleen maar concentreert op dat ene punt.
  • Wanneer je je laat afleiden of het werken hieraan uitstelt, raak dan niet in paniek. Kom rustig terug naar dit ene punt en doe het

Jezelf opleggen om elke dag een artikeltje te schrijven op je weblog kan soms  enorme energie stoten geven om de rest van je werk op te pakken. Zelf de zaken waar je al heel lang tegen aan loopt te hikken.

Geniet ervan en laat je je niet op je kop zitten.

Advertenties