bechteld test-400

Copyright All rights reserved by Alison Bechdel / http://www.flickr.com/photos/zizyphus/
Uitsnede uit ‘The Rule’

 

Ender Wigging, Bilbo Balings, Luke Skywalker, Harry Potter. Allemaal genre helden. Het zijn ook allemaal mannen. Onder een nieuw waarderingssysteem dat is ingesteld door een aantal Zweedse bioscopen zouden het ook allemaal mislukkelingen zijn.

Het nieuwe waarderingssysteem stelt dat een film een ‘A’ waardering krijgt zodra het voldoet aan de zogenaamde Bechteld test. Een test die in de jaren 80 is opgesteld door de Amerikaanse striptekenaar Alison Bechteld en vaak wordt gebruikt om de representatie van vrouwen in de media te waarderen.

De test houd in dat een film voor de test slaagt wanneer deze:

  1. minstens twee vrouwen bevat
  2. die met elkaar praten
  3. over andere zaken dan over mannen

Veel films voldoen niet aan het criterium. Enders Game, een genre film  die recent in de bioscopen is verschenen, kent drie vrouwelijke hoofdpersonen. Ze praten echter nauwelijks met elkaar. Ook andere genre films hebben problemen om deze test te doorstaan. Aan de andere kant kun je ook stellen dat een film met Sandra Bullock in de hoofdrol een hele goede representant zou zijn. Echter de hoofdpersoon praat  eigenlijk met niemand, hooguit in zich zelf. Dit toont aan de Bechteld test ook niet zaligmakend is.

Recent onderzoek toont wel aan dat het nog steeds lastig is voor vrouwen om belangrijke rollen in films te krijgen. Van de films die in 2011 tot de top 100 van meest verdienende behoren (in Amerika) bevatte 33 procent vrouwenrollen en in hooguit 11 procent speelden vrouwen de hoofdrol.

Ik ben benieuwd hoe Franse of Nederlandse films zouden scoren in de Bechteld test.

Advertenties